31 MAYIS 2019 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

ECZACILARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE!

Son zamanlarda sağlık çalışanlarına yapılan fiili saldırılar biz eczacıları fazlasıyla üzmekte olup biz eczacılar, hem gece nöbette hem gündüz saatlerinde eczanesinde, darp edilme, yaralanma ve yahut öldürülme riski ile karşı karşıyayız. Defalarca yaşanan ve hiçbir şekilde engellenemeyen saldırılar ülkemizde her geçen gün artan sağlıkta şiddetin kurbanlarından birinin de eczacılar olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Geçmiş yıllarda pek çok örneği bulunan bu tip saldırılar, meslek etiğine uygun olarak mesleklerini icra etmeye çalışan eczacıların yaşamsal tehdit altında olduğunu göstermektedir. Sağlık çalışanına daha fazla şiddet vakası ile karşılaşmak istemiyorsak göstermelik çözümler değil, acil ve kalıcı önlemlerin alınması elzemdir.

Eczacı odası olarak ilimiz idari ve yetkili makamları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde aşağıda belirteceğimiz görüşlerimizi paylaşarak kendilerinden destek istedik. Yapılan görüşmeler neticesinde ilimizde bir daha bu ve benzeri olayların yaşanmaması için iletişim içerisinde çözüm odaklı çalışmaların yapılacağı sözünü almış bulunmaktayız.

“Ülkemizin dört bir yanında gece-gündüz eczanesinde halka sağlık hizmeti sunmaya çalışan eczacıyı şiddetten korumak için:

* Sağlık çalışanlarına şiddete karşı caydırıcı yasal önlemler alınması ve saldırganlara cezaların artırılması,

* Sağlık çalışanlarının kamu hizmeti verdiklerinin altının çizilmesi,

* Medyada, sağlık çalışanının “saldırılabilir” biri olduğu izlenimini verecek şekilde haberlerden kaçınılması,

* Sağlık çalışanları tarafından yapılan şikâyetlerin ya da tehdit bildirimlerinin kolluk ve diğer makamlar tarafından öncelikli olarak ele alınması,

* Nöbetçi eczanelere yapılacak devriye ziyaretlerinin sıklaştırılması,

Tüm yetkilileri eczacıya ve sağlık çalışanlarına şiddete karşı birlikte hareket etmek üzere göreve davet ediyoruz.”

Bu vesile ile ayrıca İslam aleminin Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramını kutlarken başta ilimiz olmak üzere milletimize huzurlu ve mutlu günler diliyoruz.

54. Bölge Burdur Eczacı Odası Eczacıları